Over ons

Echo mocht niet meer spreken. Ze werd gestraft en mocht vanaf dan alleen maar de woorden van anderen herhalen. Uit eenzaamheid en gekwetstheid trekt ze zich terug in een grot. Daar blijft ze tot in de eeuwigheid het laatste woord van anderen herhalen. De reden voor de straf was onredelijk. Ze sprak te veel en leidde daarmee de ruziemakende goden af.
Ze mocht geen ruimte innemen en ze mocht niet spreken. Ze kon alleen het laatste woord van een ander herhalen. Overlevers van kindermishandeling kunnen zich herkennen in Echo. Wat je in herhaling hoort of zegt, wordt waarheid. ‘Jij bent niets waard’, ‘zwijg hierover’, ‘je bent te veel’. Een gevoel van eenzaamheid en geïsoleerd zijn, maken het vaak moeilijk om een uitweg uit de grot te vinden.

Het blijft een levenslange zoektocht voor overlevers van kindermishandeling om opnieuw ruimte in te nemen met een eigen waarheid. Echo lotgenotenwerking reikt je de hand om weerklank te geven aan jouw stem, jouw verhaal. Laat ons de echo van de ervaring doen galmen voor onszelf, partners en de samenleving.

Je bent niet alleen.
Het is oké.
Je bent veilig.
Je mag er zijn.
We horen je.
We steunen je.
Jouw stem is belangrijk.
Help ons allen om beter te doen.
We gaan samen voor groei en herstel.

Ontstaan Echo

Eind 2020 startte Echo binnen het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) met de lotgenotenwerking. Het VECK stond in voor de ondersteuning om de werking kwaliteitsvol op te starten.

Het momentum was er. De documentaire ‘als je eens wist’ van Hilde Van Mieghem bracht des te meer naar boven welke sporen kindermishandeling in een volwassen leven nalaat. Kindermishandeling is een groot probleem in Vlaanderen waar nog een hardnekkig taboe rond hangt.

Op basis van literatuur, goede praktijken en de inbreng van Trefpunt Zelfhulp werd een analyse gemaakt van de noden en mogelijkheden rond een lotgenotenwerking rond kindermishandeling. Deze inzichten werden gebundeld in een eenmalig themanummer en een conceptnota.

Ervaringsdeskundigheid is een prioriteit en een fundamenteel onderdeel van wat we expertise noemen. We moeten de ervaring volmondig betrekken bij de verdere ontwikkelingen. We hebben het nodig voor kinderen die nu geweld meemaken, voor volwassenen die nu omgaan met de trauma’s uit het verleden, voor de professionals die hulp moeten bieden en voor het beleid en de hele samenleving die kansen voor zichzelf en haar leden wil bieden.

Teamwerk

Echo-Lotgenotenwerking bestaat uit een mooi kernteam van vrijwilligers ervaringsdeskundigen en een coördinator met een overeenkomst bij het VECK.

De werking geniet daarbij steun van het Trefpunt Zelfhulp, het Family Justice Center Antwerpen en verschillende partners.

Iedereen (m/v/x), met elke achtergrond, is welkom. Kindermishandeling komt overal voor en kent geen grenzen. Twijfel je nog steeds of je met jouw verhaal, identiteit of achtergrond welkom bent? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Coördinatoren

Anna Defossez

Anna is algemeen coördinator bij echo-lotgenotenwerking. Ze richtte in samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum kindermishandeling (VECK) Echo op in het najaar van 2020.  Als overlever beseft ze maar al te goed het belang van een veilige plek waar elk verhaal welkom is. Met haar achtergrond van Bachelor Filosofie kan Anna afstand nemen en Echo in een ruimer perspectief plaatsen, kritisch terugblikken en weten/voelen wat de volgende stappen zijn om nog beter te doen. Zij vormde een team van enthousiaste vrijwillige ervaringsdeskundigen rond zich. Haar stijl kenmerkt zich door: authenticiteit, gevoel voor nuance & schoonheid. Ze inspireert vanuit haar kalme kracht. anna.defossez@expertisecentrumkindermishandeling.be

Anna Defossez

Meredith Van Overloop

Meredith is coördinator lotgenotencontact. Na het zien van de magistrale Canvas-reeks “Als je eens wist” stuurde Meredith een tweet met betrekking tot het belang van omstaanders van kindermishandeling. Het VECK contacteerde haar, en al gauw bouwde ze samen mee aan Echo. Ze heeft een ruime achtergrond van vrijwilligerswerk, voornamelijk in de bijzondere jeugdzorg en opvangcentra voor wilde dieren. Als overlever raakt weerloosheid haar diep. Dankzij 30 jaar ervaring als begeleider van groepsprocessen, en persoonlijke ontwikkeling in het bedrijfsleven, waakt ze over het professioneel en veilig functioneren van de lotgenotenwerking. Dankzij Echo voelt ze zich niet meer een slachtoffer maar wel een overlever. meredith@echo-lotgenotenwerking.be

Melissa Verbeek

Melissa is coördinator ervaringsdeskundigheid. In het najaar van 2020 schreef Melissa een oproep aan de nood voor maatwerk voor volwassen overlevers van kindermishandeling. Hierna contacteerde Anna haar of ze mee een lotgenotenwerking wou uitdenken en starten. Sindsdien is ze een sterke kracht binnen echo. Ze is mama van twee, sociaal werker bij kind en gezin en overlever. Dagelijks merkt ze de gevolgen van verschillende vormen van kindermishandeling. Ze vindt dat het tijd is om het taboe te doorbreken en de maatschappij bewust te maken voor de enorme gevolgen die kindermishandeling met zich meebrengt. Willen jullie samenwerken met Melissa of beroep doen op de expertise aanwezig binnen echo, kunnen jullie altijd contact opnemen met haar. melissa@echo-lotgenotenwerking.be

Evy De Mesmaecker

Evy is coördinator communicatie bij Echo. Ze droomde zelf al een tijdje om een lotgenotencontact op te starten. Via via kwam ze bij Echo terecht om inspiratie op te doen en ontdekte ze al gauw dat de visie helemaal past bij wat ze zelf voor ogen had. Naast Echo maakt ze met haar werk taboe onderwerpen bespreekbaar, via coaching, workshops en podcast. Als overlever en ervaringsdeskundige doorbreekt ze nu ook het taboe van kindermishandeling. Kindermishandeling is 1 van de hardnekkigste taboes en die helpt ze nu via eigen werk en voor Echo te doorbreken. Evy heeft een vlotte pen, een zachte duidelijke visie en oneindigheid aan enthousiasme, passie en lef. Heb je vragen rond communicatie, zie je graag iets op sociale media verschijnen of krijg je graag een plekje in onze nieuwsbrief,etc… dan kan je altijd contact opnemen met Evy. evy@echo-lotgenotenwerking.be