Weerklank voor overlevers van kindermishandeling

https://vimeo.com/570213839

“We willen met deze campagne tonen dat je als overlever niet alleen bent. We willen overlevers de hand reiken en aanmoedigen om hun verhaal te delen wanneer ze er klaar voor zijn. Tegelijkertijd willen we zeggen tegen iedereen: “Luister! En je maakt een wereld van verschil!” Anna Defossez, coördinator Echo-lotgenotenwerking. 

Op 6 juli lanceerde echo-lotgenotenwerking een campagne van en voor overlevers van kindermishandeling met ingrijpende foto’s van fotograaf Ilse Fimmers. De campagne toont een video met foto’s van overlevers. Met de eerste foto kijken ze terug naar hun kindertijd en de tweede foto toont hoe ze zich vandaag als overlever voelen. 

De campagne richt zich in de eerste plaats naar overlevers: Je bent niet alleen! Je bent goed zoals je bent. 

Aan omstaanders en de samenleving zeggen we: luister naar overlevers van kindermishandeling, daarmee maak je al een wereld van verschil. 

Velen onder ons, naar schatting tien tot vijftien procent, zijn opgegroeid in een thuissituatie met veel geweld en dragen daar vandaag nog de sporen van. Zowel zij als de omgeving hebben erover leren zwijgen waardoor vele overlevers deze trauma’s eenzaam moeten dragen. Het taboe en de eenzaamheid willen wij doorprikken voor zowel de overlevers vandaag die de sporen van het verleden dragen als voor de kinderen vandaag. Je bent niet alleen. We luisteren naar jou. 

“De kracht voor overlevers zit in de verbinding en erkenning. Maar als we beter zouden luisteren naar hun ervaringen, worden we er met z’n allen beter van. Hun ervaring is een fundamenteel onderdeel van wat we expertise noemen. We moeten dat doen omdat het effectief en efficiënt is voor iedereen, niet omdat het liefdadig is.” Tim Stroobants, directeur Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling. 

Echo-Lotgenotenwerking is een nieuw initiatief van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling. Het is de enige lotgenotenwerking voor overlevers van alle vormen van kindermishandeling in Vlaanderen. Ben of ken je iemand die 18 jaar of ouder is en weet je, denk je of twijfel je dat er mishandeling of verwaarlozing of seksueel misbruik was in de kindertijd? Iedereen die overlever is kan bij echo-lotgenotenwerking terecht. Wekelijks organiseren we online een bijeenkomst. Overlevers vinden (h)erkenning in elkaars woorden en aanwezigheid. Aan mensen die dit project een warm hart toedragen: steun echo-lotgenotenwerking. Meer informatie is te vinden via www.echo-lotgenotenwerking.be/steun-ons.